Medzlis Prijepolje, Islamska zajednica, vakuf DRUŽENJE UZ KUR'AN DUŽE OD 17 GODINA – Islamska Zajednica u Srbiji – Medžlis Prijepolje
Vijesti Medžlis 

DRUŽENJE UZ KUR'AN DUŽE OD 17 GODINA

U savremenom svijetu ekonomisti vode računovodstvo, i uglavnom se oslanjaju na podatke iz tzv. „glavne knjige“. U većini slučajeva sa tim računima su grijašili neznajući da se Glavna knjiga nalazi u Allaha dž.š. u i u njoj su unijete sve dunjalučke bilance stanja i uspjeha, prihoda i rashoda, ocjenjeni kod Uzvišenog  sa aspekta primjene dunjalučkih islamskih propisa. Nešto što želim da pišem (doprinesem) ovim skromnim člankom za naše novine je to da se pročita i da će dio ovoga ako Bog da biti upisano u Knjizi Uzvišenog Gospodara svih svjetova.

Lijepo je čuti da se u našim džamijama (Allahovim dž.š. kućama) otvara Škola kur'anskog pisma, uvodi u primjenu tedžvidskih pravila, proučava Božija uputa,  prouči prva hatma i tako dalje u ciklusima. U prijepoljskoj Sinan begovoj (Vakufskoj džamiji) u zadnjih pedesetak godina a možda i više, nije se radilo na organizovanom izučavanju kur'anskog pisma, tedžvida kao i učenju Kur'ana, odnosno ispravnoj primjeni tedžvidskih propisa sve do 07.02.2000. sa dolaskom prof. Enise Rondić o čemu je pisato u sandžačkom Glasu islama juna 2001. godine.  Obično u našim krajevima se masovno narod odazove upisu, započne sa učenjem Kur'anskog pisma, izuči tedžvid, prouči prva hatma i na tome završi organizovano i zajedničko učenje Kur'ana.

Ali, to nije slučaj sa učenicima Vakufske džamije koji su započeli svoje druženje u ime Allaha dž.š. pomenute 2000. godine i kojima su se tokom minulih 17 godina pridruživali novi polaznici, ali i napustali. No svijetlost otvorene Allahove knjige i upute, marljivi glas učača nije prestao odzvanjati učionicom vakufske džamije ni do dan danas. Svake nedjelje između akšama i jacije, petnestak džematlija vrijedno uči Kur'an uz pomno praćenje i objašnjavanje učenja Kur'ana prijepoljskih alima počev od pomente prof. Enise Rondić pa do Murata ef. Bjelaka imama Vakufske džamije sa kojim se uči i najduži period.

Znaju učači šta znači družiti se sa Kur'anom, da je on njihov šefadžija-svjedok na sunjem danu, a i onima koji ga pomno slušaju i prate nadati je se milosti Svevišnjeg Allaha dž.š. Druženje učača je neobavezno, ali Allahovo dž,š. Uže se neda prekinuti u Vakufskoj džamiji preko 17. godina, tako da prva generacija sebe sa pravom nazivaju „apsolventi“ i u šali se nadaju ekskurziji na takmičenje učača Kur'ana.  Tokom godine dana učenici prouče četiri hatme, a od toga su u ime Allaha dž.š. dvije namjenjene stradalima u Srebrenici i otetim u Štpcima. A pored toga većina učača prisustvuje ili sudjeluje učenju ramazanske mukabele koja se uči u Vakufskoj džamiji.

Ovaj skromni prikaz učenja Kur'ana i aktivnosti u našem džematu i Medžlisu, nadam se da će podsticajno djeovati na dalje učenje i uvećanje polaznika škole i naših džamija, te da neće utihnuti glas učača,jer je malo džemata koji različite generacije veže višegodišnje druženje uz učenje   Allahove dž. Š. Knjige i nakon proučene prve hatme. Ovakav primjer višegodišnjeg druženja učača Kur'ana nije poznat u Sandžaku a možda i šire.

Zahvaljujemo Allahu dž.š. na ukazanoj nam istrajnosti druženja sa časnom knjigom uz želju da se poveća broj novih učača „maturanta“. U prilogu članka red je pomenuti dzematlije  sa najdužim stažom druženja  a to su: Alendarević Satka, Alibašić Džemila, Bajramović Ćama, Demić Elvedin, Duraković Pašo, Džigal Sulejman, Džinović Zarija, Fetahović Nizaheta, Hodžić Avdo, Kajević Zuhra, Kurtović Rifat, Malagić Magbula, Mačagić Ramo, Mujezinović Sabiha, Rondić Rušida, Rovčanin Ismeta, Šehović Zumreta i drugi.

 

U Prijepolju, 05.06.2017. godine                                               mujezin Vakufske džamije h. Rifat Kurtović

 

 

Povezani članci

Leave a Comment