Medzlis Prijepolje, Islamska zajednica, vakuf BAJRAMSKA AKADEMIJA U PRIJEPOLJU, NAGRAĐENI PRISPJELI RADOVI ZA KONKURS “RAMAZAN U MOJOJ KUĆI” – Islamska Zajednica u Srbiji – Medžlis Prijepolje
Vijesti Medžlis 

BAJRAMSKA AKADEMIJA U PRIJEPOLJU, NAGRAĐENI PRISPJELI RADOVI ZA KONKURS “RAMAZAN U MOJOJ KUĆI”

Drugog dana Bajrama, tradicionalno  Islamska zajednica u Srbiji-Medžlis Prijepolje u saradnji Bošnjačkom kulturnom zajednicom, organizirala je manifestaciju pod nazivom „Bajram dođe, mirišu avlije“ u Prijepolju. Manifestacija održana Velikoj sali Doma kulture, izazvala je veliko interesovanje Prijepoljaca.

Podršku Bajramskoj akademiji pružili su predstavnici vlasti koju koju u Prijepolju čini koalicija okupljena SNS-a i BDZ Sandžaka.

Akademiju je otvorio hor “Zefir” izvođenjem nekoliko ilahija i kasida, a nakon njih tradicionalnim igrama predstavilo se kulturno-umjetničko društvo Doma kulture Prijepolje.

Hor Medžlisa Prijepolje “Ljiljan” prisutnima se predstavio interpretacijom nekoliko sevdainki i ilahija.

Glavni imam Medžlisa Prijepolje, Aref ef. Duraković dodijelio je nagrade pobjednicima literarnog konkursa na temu: “Ramazan u mojo kući” koji je ove godine pokrenuo Medžlis Prijepolje sa ciljem afirmacije vjerskih i kuturnih vrijednosti kod mladih. Konkurs je bio namjenjen mladima do 18 godina.

Odlukom komisije nagrađeni su radovi

Ahemd Čelebić (II razred osnovne škole)

Hamza Talović (V razred osnovne škole)

Marisa Jusović (III razred srednje škole)

Nagrade za pobjedničke radove sponzorisale su firme iz Prijepolja “ALPROX” i “SANIN”

Domaćin manifestacije bio je šef odborničke grupe BDZ Sandžaka u Prijepolju Samir Tandir koji je naglasio da ideja politike pomirenja doživjela ekspanziju na našim prostorima. “Najbolja slika implementacije te ideje je vlast u Prijepolju, gdje se poštuju svi njeni činioci, bez razlike.” kazao je Tandir.

Predsjednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović istkao da se raduje svim praznicima, te da se Opština stavlja na raspolaganje svim građanima. On je još jednom muslimanima čestitao praznik uz poruku da mir osnov svega, te da svakog dana trudi da srpsko-bošnjačke odnosi budu bolji.

Prisutima se obratio i predsjednik Odbora za nauku, obrazovanje, tehnološki razvoj i informatičko društvo, narodni poslanik Muamer Zukorlić koji je tom prilikom istakao da se uvijek raduje da bude gost Bajramske akademije u Prijepolju. “Uvijek se vratim iz Prijepolja sa posebnim osjećajem, punim srcem i pun energije da nastavim da se borim”, ističe Zukorlić.

Zukorlić dodaje da koliko god smo jači od negativnih strana života, u tolikom smo bolji ljudi.

Jedina legalna, legitimna i ispravna podjela je podjela na ljude i neljude, rekao je Zukorlić. “Sve druge podjele su zlo i one su bez osnova. Jer mi nismo birali gdje ćemo se roditi, u kojem ambijentu, naciji, rasi ni kulturi. Zato nećemo odgovarati za nešto što nismo birali, ali ćemo odgovarati za postupak koji se zove ljudsko djelo. Prema tome, po tome možemo kvalificirati ljude na one dobre, koji čine dobra djela i one loše, koji čine loša djela”, navodi Zukorlić.

Prijepolje je most spajanja različitosti. Ljudi u Prijepolju i vlast ovog grada je to dokazala, jer je sastavljena od Bošnjaka i Srba, muslimana i pravoslavaca. “Svaki narod koji je sebe homogenizovao i očistio od drugih, sljedeća je faza samo propast. Identičnost paralizuje i zaustavlja sve procese. U različitosti stanuju klice razvoja i dinamike” poručuje Zukorlić.

“Hajmo se takmičiti ko će učiniti više dobra. Kad nema posla, jednako je gladan i musliman i pravoslavac, kad je loš put, pokvariće se automobil i Bošnjaku i Srbinu. Kada vlast krade, ona krade i od svojih i od onih drugih. Kada se sastavimo u dobru, svima će biti bolje”, završava Zukorlić.

 

Povezani članci

Leave a Comment