Medzlis Prijepolje, Islamska zajednica, vakuf Bajramska poruka Glavnog imama i Predsjednika Medžlisa Prijepolje – Islamska Zajednica u Srbiji – Medžlis Prijepolje
Vijesti Medžlis 

Bajramska poruka Glavnog imama i Predsjednika Medžlisa Prijepolje

Glavni imam Medžlisa Prijepolje

Aref ef. Duraković

Svaki vjernik, iskreni Allahov rob ramazanom, mjesecom posta u prilici je odmjeriti snagu svoje volje i pobjediti svoju strast, svoj nefs koji ga vodi požudi za jelom, pićem i dugim materijalnim uživanjima. I svakog takvog vjernika koji se uspio kontrolisati i tjelu pokazati da je duša i razum ono što njime upravlja, a ne strast nakon ovih mjesec dana vježbanja snage volje,  čeka pravo veselje i radost, jer je pokazao sebi da je makar u tom jednom mjesecu u godini uspio uspostaviti ravnotežu između duhovnog i materijalnog, između prohtjeva duše i tjela, i izaći kao pobjednik nad onim što ga vuče prizemnosti.

Ramazan je bio prilika da očistimo svoje srce i vratimo se korjenu kako bi razmislili o svojoj biti i svojoj ulozi na dunjaluku. Allah dž.š u ramazanu svima prašta i nudi povratak Njemu.

Bajrami su posebna prilika da jačamo vezu sa svojim Gospodarem, izvanredna prilika da postanemo bolji i da širimo mir i uzajamno poštovanje u zajednici, kao i među svim ljudima.

Bajram ruši sve barijere na putu međusobnog uvažavanja i poštivanja i približava muslimane jedne drugima, zato ga sve duše a posebno vjerničke s  radošću očekuju.

Pružimo ruku jedni drugima, ujedinimo se i podjelimo radost bajrama između sebe, sa rodbinom, prijateljima i komšijama. Učinimo da ovi mubarek dani budu prekretnica u našem životu i budu uzrokom našeg jedinstva i napretka.

U tom svijetlu svim muslimanima u zemlji i dijaspori BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

 

PREDSJEDNIK MEDŽLISA PRIJEPOLJE

Bajramski dani su dani radosti,srece ,veselja i pokornosti. To su i dani pobjede nad svojim strastima svoim nefsom i samim sobom.  Zahvalni smo Svevisnjem Allahu dz.s. sto nas casti ljepotom bajrama, i molimo Njega Uzvisenog da ukabuli nas post, nas sadekatul fitr, nase dove i nase teravije.

Svim vjernicima BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN  da ga u zdravlju i veselju provedu sa svojim najblizima.
Predsjednik Medžlisa Prijepolje
Almir Talović

Povezani članci

Leave a Comment