Medzlis Prijepolje, Islamska zajednica, vakuf Pitanje ispravnosti vaktije – Islamska Zajednica u Srbiji – Medžlis Prijepolje
Vijesti Rijaset BiH 

Pitanje ispravnosti vaktije

Na adresu fetvai-emina muftije dr. Enesa ef. Ljevakovića upućen je upit u kojem se problematizira pitanje „ispravnosti“ važeće vaktije koju Rijaseta Islamske zajednice putem Takvima izdaje svake godine za vjernike na području Bosne i Hercegovine, a kada je riječ o terminima sehura i iftara. S tim u vezi Fetva-i emin je uputio odgovor koji ovom prilikom prenosimo u cijelosti:

– Za Islamsku zajednicu, njene organe i imame postoji samo jedna vaktija, a to je ona koju je uradio i objavio u Takvimu Rijaset Islamske zajednice. To je za nas relevantna i ispravna vaktija. Po njoj muslimani klanjaju, zapaštaju i iftare kod nas više od 50 godina. Ona je utemeljena na valjanim naučnim proračunima i o tome nema potreba više raspravljati. Oni koji poturaju neke “nove vaktije”, mimo one Rijasetove, unose nered i smutnju u Zajednicu. Za dodatna pojašnjenja u vezi vaktije možete se obratiti muvekitu Mustafi Sušiću, koji je zadužen za izradu vaktije, odnosno Upravi za vjerske poslove, u čijoj je nadležnosti izrada takvima/vaktije. – naglasio je u svom odgovoru fetva-i emin muftija dr. Ljevaković.

www.islamskazajednica.ba

Povezani članci

Leave a Comment